Wat wij doen

ORTHOMOLECULAIR, WAT?

Wat betekent orthomoleculair eigenlijk? Laten we beginnen met de letterlijke vertaling. Het woord ‘orthomoleculair’ is Grieks en kan je in twee losse woorden opsplitsen. Orthos betekent gezond, recht of juist. Het woord moleculair lijkt eigenlijk heel erg op het Nederlands, moleculen. De letterlijke betekenis is dus ‘gezonde moleculen’. Meervoudige moleculen vormen dan weer de cellen waar jouw lichaam van is opgebouwd.

Cellen zijn altijd in beweging. Er zijn diverse factoren die cellen continue uit balans duwen, zoals de bloedsuikerspiegel, lichaamstemperatuur, omzetting van voedingsstoffen naar energie. Wanneer we van omgeving veranderen, eten, bewegen of bijvoorbeeld slapen, dan veranderen al deze factoren continue. En dat is prima, zolang het lichaam, dus al onze cellen ons wel weer kan terugbrengen naar het midden. Als het lichaam dat snel en adequaat kan, dus als het adaptatievermogen (vermogen tot aanpassen en bijsturen) hoog is, dan kun je spreken van gezondheid.

Mr. Roots contact
ortomoleculaire therepeut
ortomoleculaire therepeut 2
Hoe we het doen

LAAT VOEDING JE MEDICIJN ZIJN EN VERSTERK JE ENERGIENIVEAU!

1. Kennismaking

Een persoonlijk consult waar we jouw persoonlijke doelen en klachten zullen bespreken

2. Stappen maken

Advies op maat! Na onze kennismaking maken we een plan gebaseerd op het persoonlijke gesprek

3. Resultaat

Hier zullen we de uitvoering in praktijk doen en gaan we echt aan de slag.

ORTHOMOLECULAIR DIËTIST.

Gezondheid begint op celniveau. Interessant om je af te vragen wat cellen nodig hebben om optimaal te kunnen functioneren. Omgevingsfactoren zoals voeding en leefstijl kunnen jouw cellen in harmonie laten bewegen, of flink ontregelen.

Cellen zijn altijd in beweging. Er zijn diverse factoren die cellen continue uit balans duwen, zoals de bloedsuikerspiegel, lichaamstemperatuur, omzetting van voedingsstoffen naar energie. Wanneer we van omgeving veranderen, eten, bewegen of bijvoorbeeld slapen, dan veranderen al deze factoren continue.

En dat is prima, zolang het lichaam, dus al onze cellen ons wel weer kan terugbrengen naar het midden. Als het lichaam dat snel en adequaat kan, dus als het adaptatievermogen (vermogen tot aanpassen en bijsturen) hoog is, dan kun je spreken van gezondheid.

Het lichaam vraagt om nutriënten!

Enorm interessant dus om te onderzoeken wat cellen nodig hebben, of juist niet om jou een goed gevoel te geven. Micronutriënten zijn dan erg interessant. Organen functioneren namelijk op micronutriënten, zoals vitamines, mineralen, aminozuren, hormonen, hulpstoffen etc. Als jij dit soort stoffen niet in voldoende mate binnenkrijgt wordt het voor het lichaam een grote uitdaging om voldoende energie aan te maken. Het gaat dus verder dan alleen calorieën, eiwitten, vetten en koolhydraten tellen.

Deze micronutriënten vind je dan ook vooral in voeding dat dicht tegen, of liever gezegd rechtstreeks uit de natuur komt. Helaas is meer dan 80% in de supermarkt ultra bewerkt. En helaas bestaat het voedingspatroon van de gemiddelde Nederland uit voornamelijk geraffineerde voeding. Een tekort aan nutriënten is hierdoor een groot risicofactor, daarbij ontvangt het lichaam enorm veel toxische stoffen uit geraffineerde voeding wat dan weer een extra belasting is. Zo kun je dus in een vicieuze cirkel komen. Maar dit kun je dus ook weer makkelijk omdraaien.

Wist je dat nutriënten in andere culturen wordt gebruikt als medicijn?

Als je dit een beetje begint te begrijpen, geeft het je misschien meer inzicht waarom we in de tijd van nu te maken hebben met steeds meer chronische klachten en welvaartsziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes, alzheimer, hoge bloeddruk, overgewicht, cholesterol klachten, artrose, darmklachten, hormoonklachten, slecht slapen, stress etc etc. Dit soort klachten en welvaartsziekten waren totaal onbekend bij onze verre voorouders.

Gratis kennismaken
orthomoleculair

WANNEER KENNISMAKEN?

Mijn coaching is niet voor jou als…
 • Je niet bereid bent aan jezelf te werken.
 • Je naar een ‘quick fix’ op zoek bent.
 • Je niet openstaat om kritisch naar jezelf te kijken.
 • Je liever uit pakjes en zakjes blijft eten.
Mijn coaching is wel voor jou als…
 • Je voor lange termijn resultaat wilt hebben.
 • Je bereid bent in deze lange termijn te investeren.
 • Je geduld hebt uit te kijken naar langdurig resultaat.
 • Je de handvatten nodig hebt resultaten te boeken.

LIFESTYLE COACH.

Cellen reageren niet alleen op voeding. Er zijn meerdere factoren die invloed hebben op jouw energiesystemen. Negatieve gedachten, Psychische stress, passief leven of een verkeerde ademhaling hebben net als bewerkte voeding invloed op jouw cellen en energiesystemen. Het veroorzaakt fysieke laaggradige ontstekingen op celniveau en stressreacties waardoor cellen en energiesystemen ontregeld raken.

Daarom sta ik voor energie en leefstijl. En leefstijl gaat verder dan alleen voeding. Het gaat er om wat je dag in dag uit doet, wat je leefpatroon is, hoe sta jij in het leven? Waar komen positieve of negatieve gedachten vandaan? Het heeft zo veel invloed op de energiesystemen in het lichaam.

Na een uitgebreide intake neem ik je mee op reis, waarin ik al mijn kennis, inzichten en ervaringen met je deel om een waardevolle leefstijlverandering te maken voor op lange termijn. Het heeft even tijd nodig, maar na deze reis heb jij er levenslang profijt van.

Gratis kennismaken

Evolutionaire blik

Onze verre voorouders uit de oertijd haalden met regelmaat energie uit vet. Zij haalden toen slechts alleen koolhydraten en suikers uit voeding dat de natuur ons te bieden had, en dat was alleen groenten en fruit. In de wintertijden waren deze voedingsmiddelen niet aanwezig. Dus toen schakelde het lichaam over van een verbranding uit koolhydraten naar een verbranding uit vet. Ons lichaam was in deze tijd enorm flexibel. Het lichaam kon toen verschillende energiesystemen gebruiken als de situatie hier om vroeg. Het adequaat aanpassen aan de situatie wordt ook wel ‘metabool flexibiliteit’ genoemd.

Echter, in deze (moderne) tijd halen de meeste mensen door de enorme hoeveelheden geraffineerde koolhydraten in ons voedingspatroon sporadisch energie uit vet. We eten dagelijks vaak en veel koolhydraten. Voorbeelden van deze koolhydraatrijke voeding zijn: tarwe/granen, frisdranken, rijst, snacks, brood en zuivel. De flexibiliteit van het lichaam neemt hierdoor enorm af en dat levert je minder energie en gezondheid op. Je kunt het vergelijken met sport, wanneer je niet traint zijn spieren en gewrichten zwakker. Wanneer je alleen energie haalt uit een verbranding uit (geraffineerde) koolhydraten, dan is dat een beperkende wijze van energie aanmaken en wordt de vetverbranding nooit of nauwelijks aangesproken.

Door de abnormale hoeveelheid aan geraffineerde koolhydraten die het lichaam ontvangt word het lichaam insulineresistent. Insuline is het hormoon dat een belangrijke bijdrage heeft bij het aanmaken van energie. Bij insulineresistentie wordt er minder energie aangemaakt en meer vet opgeslagen. Voor onze verre voorouders uit de oertijd was dit een overlevingsmechanisme, want de vetten die opgeslagen werden konden goed gebruikt worden in tijden dat er schaarste was. Maar je kunt het al raden.. in deze tijd is er nooit schaarste en blijven we ons lichaam belasten met toxische stoffen en enorme hoeveelheden geraffineerde koolhydraten.

Hoe kun je de vetverbranding stimuleren?

Insulineresistentie stimuleert vetopslag en ontstekingen in het lichaam op laag niveau, oftewel laaggradige ontstekingen (Low Grade Inflammation). Laaggradige ontstekingen staan aan de basis van alle (welvaart)ziekten. Dit proces gebeurd natuurlijk niet in een paar dagen. 

Laaggradige ontstekingen zijn sluimer ontstekingen en kunnen na jaren pas echt zichtbaar worden. Het is dus iets dat chronisch is. Deze laaggradige ontstekingen geven vaak signalen af van vermoeidheid, hoofdpijn, buikpijn.. klachten waar je nog wel mee kunt functioneren, maar zeker niet optimaal.

Positief aan dit verhaal is dat laaggradige ontstekingen en insulineresistentie opgelost kan worden met de juiste voeding (en leefstijl!).

Wanneer koolhydraten en suikers in het bloed aanwezig zijn, worden deze altijd als eerste gebruikt om energie aan te maken. Als er geen koolhydraten aanwezig zijn in het bloed, gaat het lichaam uit vet energie aanmaken. Uit de verbranding van vet kunnen ketonen gevormd worden. Ketonen hebben enorm veel voordelen voor de gezondheid en het energieniveau.

welke resultaten mag je verwachten van een verbranding uit vet?

 • Energieniveau neemt enorm toe. Je ervaart door een ketose meer focus en je energieniveau blijft gedurende de dag stabiel. De bloedsuikerspiegel blijft in balans, waardoor de welbekende dipjes gedurende dag weg blijven.

 • Verlagen van de vetmassa. Door het lichaam in een ketose te brengen wordt de vetverbranding optimaal gebruikt. Je lichaam gaat uit lichaamsvet brandstof maken. 

 • Geen cravings meer. Trek in zoetigheden, waar dus veel koolhydraten/suikers in zitten verdwijnt. Je verzadiging neemt toe met als resultaat minder trek in tussendoortjes en troep.  

 • Functie van het brein verbeterd. Ketonen zijn voor het brein medicijnen en verlagen ontstekingswaarde. Je kunt hierbij de volgende resultaten ervaren: verbeterde concentratie, betere stemming, beter geheugen, betere slaap, betere huid en betere spieropbouw.

 • Fysieke / Sport-prestaties verbeteren. Je sportprestaties kunnen aanzienlijk verbeteren. Door de ketose schakelt het lichaam van een suikerverbranding over op een vetverbranding. Dit levert meer en langer energie. En dit ervaar je dus ook tijdens je (sport)activiteiten 

 • Herstel verbeterd. Doordat spiercellen meer energie krijgen verloopt spierherstel soepeler en efficiënter. 

De beste investering is de investering in je zelf.

Meld je aan