Koolhydraten worden gezien als noodzakelijke voedingsstof om ons te kunnen voorzien van voldoende brandstof. Dat is niet geheel terecht. Niet alleen koolhydraten kunnen ons lichaam voorzien van energie voor bijvoorbeeld een Crossfit training, want vetten kunnen dit ook. Bovendien hebben vetten nog een hoop andere functies in ons lichaam. 

Vet is een onmisbaar voedingsstof voor het lichaam naast eiwitten en koolhydraten. Er zijn verschillende soorten vet. Zo heb je verzadigd vet, onverzadigd vet, omega-3 vet, omega-6 vet en omega-9 vet. Ze hebben allemaal een functie in het lichaam en je kunt ze dus ook goed gebruiken als je varieert tussen de verschillende soorten. 

Verzadigd vet  

Het welbekende verhaal over dat verzadigd vet de kans op hart- en vaatziekten vergroot is niet terecht. Sterker nog, verzadigd vet uit natuurlijke bronnen zoals bijvoorbeeld kokosolie hebben enorme gunstige effecten op de gezondheid en kunnen je voorzien van optimaal energie. Handig dus juist om wat vaker kokosvet op je menu te zetten als jij meer energie wilt hebben voor je Crossfit training. 

Vet als energiebron 

Wist je al dat vetten ontzettend veel beschermende taken in het lichaam hebben en ook kunnen dienen als brandstof? Belangrijk dus om dagelijks voldoende gezonde vetten te nemen. 

Koolhydraten krijgen voorrang om energie te leveren. Dat zijn de energieleverende voedingsstoffen nummer 1. Als er geen koolhydraten, oftewel suikers aanwezig zijn in het bloed, de spieren of in de lever als energievoorraad, dan gaat de verbranding van het lichaam over op vetten. Dat is heel gunstig, want vetten leveren meer energie dan koolhydraten. Ook worden er energievoorraden uit de lever gebruikt en vet(cellen) verbrand, twee in een dus! 

Koolhydraatbeperkt eten kan om deze reden effectief zijn om het lichaamsgewicht te verlagen. 

Zorg er altijd voor dat je voldoende (gezonde) vetten neemt zodat je kunt beschikken van optimaal energie voor bijvoorbeeld een CrossFit training.

Voorbeelden van voedingsbronnen uit gezonde vetten: 

– Natuurlijke oliën zoals olijfolie, kokosolie, hennepzaadolie, – lijnzaadolie, avocado-olie 

– Noten/Zaden/Pitten 

– Vette vis zoals makreel & haring

– Avocado 

– Volle zuivel 

– Cacao  

– Roomboter

Omega-3 vet 

Deze benadrukken wij nog maar even in deze blog. Het is namelijk van groot belang om voldoende omega-3 vet te nemen. Het vervult tal van functies in de biochemische processen van jouw lichaam om je van optimaal energie te voorzien. 

Elke cel in het lichaam heeft een celmembraan en mitochondria. De celmembraan is de beschermlaag van een cel. Omega-3 vetten zorgen er voor dat de celmembraan versterkt wordt en dat communicatie in je lichaam met andere cellen optimaal kunnen verlopen, waardoor biochemische processen kunnen plaatsvinden. 

Mitochondria zijn de energiefabriekjes van het lichaam. Daar vindt de stofwisseling plaats van voedingsstoffen naar energie. Omega-3 vetten zorgen er voor dat de stofwisseling naar energie optimaal verloopt. 

Omega-3 vetten hebben dus een essentiële  rol om jou van optimaal energie te kunnen voorzien. Enorm waardevol dus om je sportprestaties een boost geven. 

Hoe kan je voldoende omega-3 vetten binnenkrijgen?

Regelmatig (vette) vis op je menu zoals makreel, haring, wilde zalm, maar ook plantaardige bronnen bevatten omega-3 vetten zoals lijnzaad, chiazaad, hennepzaad en oliën zoals lijnzaadolie en hennepolie geven je gezondheid een flinke boost. Vind je het een uitdaging om (voldoende) omega-3 vetten met de voeding binnen te krijgen? Neem dan een supplement zoals visolie of algenolie 

???? Wij gebruiken cookies om je de beste gebruikservaring te kunnen bieden.
× Hoe kan ik je helpen?