Interessant is om te weten hoe vaak op een dag eten goed is om optimaal energie te krijgen, je goed te voelen en je productiviteit te verhogen. 

De gemiddelde Nederlander heeft op een dag zo’n 5-6 eetmomenten. Er zijn veel mensen en ook deskundigen die beweren dat 5-6 kleine maaltijden beter voor de stofwisseling is. 

Wist je dat het immuunsysteem energie opeist elke keer als je iets eet? 

Het immuunsysteem is na elke eetmoment actief, om na te gaan of er geen ziekmakende beestjes in de voeding aanwezig zijn. Dit noem je de Post Prandial Inflammation Response. Minder vaak eten brengt het immuunsysteem tot rust. Dat is belangrijk, want als het immuunsysteem overdag overmatig actief is, jat het veel energie van andere weefsels en organen. Een bekend symptoom is de afterdinner dip.. je bent vermoeid na het eten omdat je lichaam en immuunsysteem actief bezig met het verwerken van de voeding, en dat kost dus veel energie. Deze energie kan je veel beter gebruiken voor je dagelijkse verplichtingen! 

Ook wordt er insuline geproduceerd elke keer als je iets eet om je suikerspiegel te reguleren. Als je vaak eet wordt er dus ook meer insuline geproduceerd. Cellen worden minder gevoelig en voedingsstoffen kunnen niet optimaal omgezet worden in energie. Zonde dus! 

Bovendien zorgt overmatig insuline productie voor bloedsuikerschommelingen, gevolg is dat je de hele dag trek hebt en DENKT dat je eet nodig hebt, maar in realiteit heb je nog meer dan genoeg opgeslagen als voorraad.

Door minder vaak te eten en nutriëntrijke voeding te nemen kunnen we ervoor zorgen dat ons immuunsysteem kalmeert. Onbewerkte maaltijden die rijk zijn aan gezonde vetten, eiwitten en groenten verdeeld over 3 grote eetmomenten over de dag lijken het meest gunstig om ons van optimaal energie te kunnen voorzien. 

× Hoe kan ik je helpen?