Een van de grote boosdoeners in ons huidige voedingspatroon zijn geraffineerde koolhydraten. Deze bewerkte suikers bestaan uit glucose en fructose en worden toegevoegd aan diverse (verpakte) voedingsmiddelen om smaken toe te voegen.  

Het vervelende van deze suikers zijn dat door de bewerkingsprocessen alle voedzame stoffen verloren zijn gegaan. Het is dus eigenlijk een lege vulmiddel geworden. Daarnaast zorgen deze suikers voor een snelle stijging van de bloedsuiker en produceert het veel vrije radicalen. Het gevolg hier van zijn hogere ontstekingswaarde in het lichaam en meer vetopslag. 

Welke voedingsmiddelen bevatten geraffineerde koolhydraten?

  • Brood, pasta, wraps, croissants, koek, snoep, voorverpakte sauzen en kruidenmixen, frisdranken, rijst, couscous, ontbijtgranen, witte bloem, crackers, granen, drinkyoghurtjes 

Wat zijn dan wel mooie alternatieven van de bovengenoemde geraffineerde koolhydraatbronnen? 

  • Veel groenten!
  • Fruit 
  • Vis, schaal- en schelpdieren
  • Vlees
  • Noten, żaden & kokos 
  • Eieren 

Tip: 

Kijk eens naar de ingrediëntenlijst op de achterkant van een verpakking van een voedingsmiddel. Je kunt dan precies zien wat er daadwerkelijk in het product zit.

‘Zie de achterkant van een product als de voorkant!’ 

Wil je optimaal energie? Kies dan voor een optimaal voedingspatroon en minimaliseer met name de (geraffineerde) koolhydraten.

???? Wij gebruiken cookies om je de beste gebruikservaring te kunnen bieden.
× Hoe kan ik je helpen?