Koolhydraten zijn net als eiwitten en vetten voedingsstoffen voor ons lichaam en worden afgebroken tot suikermoleculen. Het hoofddoel van koolhydraten is het verschaffen van energie. Ze kunnen ook worden opgeslagen als vet in de lever en dienen als energievoorraad voor later gebruik. 

Als er veel (bewerkte) koolhydraten op je dagelijkse menu staan kunnen deze energievoorraden niet meer worden gebruikt en wordt de lever overbelast. Er worden meer vetcellen geproduceerd en deze kunnen gaan ontsteken. Het gevolg is een energietekort, net als een verhoging van het vetpercentage en een toename van het lichaamsgewicht. 

Niet alle koolhydraten zijn hetzelfde. Bewerkte koolhydraten uit bijvoorbeeld brood, crackers, frisdranken, koekjes, rijst etc. vragen een beroep van het hormoon insuline dat geproduceerd wordt door de alvleesklier. 

Insuline zorgt er voor dat koolhydraten de cel bereiken en daar omgezet kunnen worden in energie. Als er te veel en te vaak koolhydraten worden gegeven wordt er ook te veel en te vaak insuline geproduceerd en doen cellen hun deurtje dicht, oftewel cellen worden ongevoelig voor insuline (insulineresistent). Suikers blijven in het bloed rondzwermen en worden uiteindelijk opgeslagen als vet(cellen). Het gevolg is wederom een energietekort en ook een toename van het lichaamsgewicht. 

Gelukkig zijn er ook koolhydraten waar vezels in zitten. Vezels zorgen ervoor dat het langer duurt voordat koolhydraten worden omgezet tot brandstof. Dit is gunstig want je bent voor langere tijd verzadigd en er wordt minder (vaak) insuline geproduceerd waardoor bloedsuikers stabiel blijven. Tevens hebben vezels een gunstige werking op de darmen en het bevordert je stoelgang.  

Verantwoorde koolhydraatbronnen 

✅ Groenten 
✅ Fruit 
✅ Knollen (zoete aardappel, pastinaak, wortelen) 

???? Wij gebruiken cookies om je de beste gebruikservaring te kunnen bieden.
× Hoe kan ik je helpen?