Wat is ketose?

Ketose is een natuurlijke toestand van het lichaam waarin vet als brandstof gebruikt wordt in plaats van glucose, oftewel koolhydraten en suikers.

Onze verre voorouders uit de oertijd kwamen met regelmaat in een ketose. We haalden toen onze koolhydraatinname uit voeding dat de natuur ons te bieden had, en dat was alleen groenten en fruit. In de wintertijden waren deze voedingsmiddelen niet aanwezig. Dus toen schakelde ons lichaam over van een verbranding uit koolhydraten naar een verbranding uit vet. Ons lichaam was in deze tijd enorm flexibel. Het lichaam kon toen verschillende energiesystemen gebruiken als de situatie hier om vroeg. Het adequaat aanpassen aan de situatie wordt ook wel ‘metabool flexibiliteit’ genoemd.

Echter, in deze (moderne) tijd halen de meeste mensen door de enorme hoeveelheden koolhydraten in ons voedingspatroon sporadisch energie uit vet. We eten dagelijks vaak en veel koolhydraten. Voorbeelden van deze koolhydraatrijke voeding zijn: tarwe/granen, frisdranken, rijst, snacks, brood en zuivel. De flexibiliteit van het lichaam neemt hierdoor enorm af en daarmee verliezen we een hoop energie. Je kunt het vergelijken met sport, wanneer je niet traint zijn spieren en gewrichten zwakker. Indien je dus alleen de energie uit verbranding uit koolhydraten haalt, is dat een beperkende wijze van energie aanmaken. Hierdoor wordt de vetverbranding nooit of nauwelijks aangesproken.

Wanneer vindt ketose plaats? 

Wanneer koolhydraten en suikers in het bloed aanwezig zijn, worden deze altijd als eerste gebruikt om energie aan te maken. Als er geen koolhydraten aanwezig zijn in het bloed, gaat het lichaam uit vet energie aanmaken. Uit de verbranding van vet worden ketonen gevormd. Ketonen hebben enorm veel voordelen voor de gezondheid en het energieniveau.

Deze resultaten kun je verwachten van een ketose:

  • Energieniveau neemt enorm toe. Je ervaart door een ketose meer focus en je energieniveau blijft gedurende de dag stabiel. De bloedsuikerspiegel blijft in balans, waardoor de welbekende dipjes gedurende dag weg blijven.
  • Verlagen van de vetmassa. Door het lichaam in een ketose te brengen wordt de vetverbranding optimaal gebruikt. Je lichaam gaat uit lichaamsvet brandstof maken.
  • Geen cravings meer. Trek in zoetigheden, waar dus veel koolhydraten/suikers in zitten verdwijnt. Je verzadiging neemt toe met als resultaat minder trek in tussendoortjes en troep.
  • Functie van het brein verbetert. Ketonen zijn voor het brein medicijnen en verlagen ontstekingswaarde. Je kunt hierbij de volgende resultaten ervaren: verbeterde concentratie, betere stemming, beter geheugen, betere slaap, betere huid en betere spieropbouw.
  • Fysieke / Sport-prestaties verbeteren. Je sportprestaties kunnen aanzienlijk verbeteren. Door de ketose schakelt het lichaam van een suikerverbranding over op een vetverbranding. Dit levert meer en langer energie. En dit ervaar je dus ook tijdens je (sport)activiteiten.
  • Herstel verbetert. Doordat spiercellen meer energie krijgen verloopt spierherstel soepeler en efficiënter.

Een ketose kan je dus enorm veel winsten opleveren. Krijg je motivatie van het idee om een ketose te ervaren? Dan raad ik je aan om dit stapsgewijs toe te passen met het programma ROOTS onder begeleiding van een voedingsexpert.

Meld je aan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek via de website

???? Wij gebruiken cookies om je de beste gebruikservaring te kunnen bieden.
× Hoe kan ik je helpen?