We worden in Nederland misschien nog wel steeds iets ouder, maar we worden wel steeds eerder chronisch ziek. 

Een vrouw gemiddeld op 40,5 jaar. 
Een man gemiddeld op 47,2 jaar.

De geneeskunde heeft geen goed antwoord

De moderne reguliere geneeskunde heeft geen goed antwoord op de pandemie aan welvaartsziekten. 

Voor 1900 waren infectieziekten de belangrijkste doodsoorzaak. 
Na 1900 zijn welvaartsziekten de belangrijkste doodsoorzaak, want een ongezonde leefstijl zorgt voor verstoringen in veel verschillende orgaansystemen.

De oorzaak van het ontstaan van ziekten is sinds 1900 radicaal veranderd, maar de benadering van het zorgsysteem is niet adequaat mee veranderd. 

En dus is er een mismatch en is de geneeskunde niet goed in staat om de oorzaken van de moderne ontstekingsziekten aan te pakken (in tegenstelling tot de acute geneeskunde waar de reguliere geneeskunde top is).

Verandering van denken

Voor veel welvaartsziekten zijn farmaceutische pillen niet de oplossing. Ze zorgen eerder voor bijvoorbeeld het gen en de noodzaak om weer andere medicijnen te slikken (wat tot polyfarmacie leidt). 

Pillen lossen het probleem nooit op de lange termijn duurzaam op, omdat de schade door een ongezonde leefstijl is aangericht (en door een gezonde leefstijl weer hersteld moet worden). 

Dus er mag maatschappelijk en geneeskundig een paradigma-shift komen in hoe we welvaartsziekten effectief en oorzakelijk moeten aanpakken – en kunnen voorkomen. 

Onze Stone Age-genen snappen weinig van de moderne Science Fiction-omgeving. En dus plegen we onbewust zelfmoord in slow-motion, doordat er dagelijks een opeenstapeling van celschade plaatsvindt die over lange(re) tijd in klachten en ziektes tot uiting komt. 

Want de leefstijlgeneeskunde laat al jaren zien: veel chronische ziekten zijn vermijdbaar. 

De uitdaging is en blijft dat gezond leven in de huidige commerciële leefomgeving voor veel mensen moeilijk is. Allerlei industrieën verleiden ons de hele dag om te eten, zitten en te scrollen. De politiek laat de vrije markt zijn werk doen en beschermt de burger onvoldoende.

Twee cirkeldiagrammen met een vergelijking van het percentage ziektes waar mensen in 1900 aan stierven in vergelijking met 1997
× Hoe kan ik je helpen?